Results 1 to 6 of 6

Thread: 2002 Suburban speaker not working post aftermarker install

  1. Back To Top    #1
    Junior Member DanielG's Avatar
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Posts
    1
    Join Date
    Jun 2019

    2002 Suburban speaker not working post aftermarker install

    Today I had a new pioneer head unit, 4 pioneer speakers to replace the stock door speakers, and a 13 inch screen installed in my 2002 Chevy Suburban at a local shop. I picked my vehicle and was checking my new equipment and noticed that my rear driver side door speaker was not working. I brought it to the attention of the shop and they checked the speaker and told me that the factory amplifier was bad, and that was causing the speaker to not work. They gave me three options:


    1. I could have them run a "9 wire" directly from the speakers to the head unit which would in turn disable my factory sub and decrease my sound quality

    2. I could get another factory amp somehow and they would install it for me. I don't know how to find this or where to even begin to look.
    3. I could let them install a 5 channel aftermarket amp and a 8 or 10" sub in a cabinet for which they would charge me $600.


    *disclaimer* - I dont know what a "9 wire" is. I am only repeating what the installer said to me.


    Also, I am posting this thread for some fact checking with the hopes that someone will tell me if the diagnosis sounds legitimate. I know very little about car audio outside what sounds good to me and I want to make sure that I am not being taken for a ride. I don't have any issues spending good money for good work or to fix a legitimate problem. Thanks in advance everyone.

  2. Back To Top    #2
    Gold Subscriber chithead's Avatar
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Real Name
    Daniel
    Location
    Landis,NC
    Vehicle
    2014 GC Overland
    Posts
    2,393
    Join Date
    Jul 2013

    Re: 2002 Suburban speaker not working post aftermarker install

    I'd actually start with the speaker first, because it'd be a cheaper replacement cost. 9 wire is pretty common for easy integration, it's a bundle of wires that include eight standard color for speaker connections from an amplifier to the factory harness, and usually a single blue wire for connecting to the remote turn on from the head unit, to the amplifier.


  3. Back To Top    #3
    Goatherder SublimeZ's Avatar
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Real Name
    James
    Location
    Deepinthehearta, TX
    Vehicle
    2008 MB SL550
    Posts
    1,432
    Join Date
    Feb 2013

    Re: 2002 Suburban speaker not working post aftermarker install

    Quote Originally Posted by DanielG View Post
    3. I could let them install a 5 channel aftermarket amp and a 8 or 10" sub in a cabinet for which they would charge me $600.

    No way to check their diagnostics, but this doesn't seem unreasonable

  4. Back To Top    #4
    Owner BigAl205's Avatar
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Real Name
    Alan
    Location
    Hayden, AL
    Vehicle
    2015 Ford Explorer XLT
    Posts
    4,150
    Join Date
    Feb 2013

    Re: 2002 Suburban speaker not working post aftermarker install

    Was the speaker working before the install?

  5. Back To Top    #5
    Perpetually dissatisfied tRidiot's Avatar
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Real Name
    Danny
    Location
    Oklahoma
    Posts
    128
    Join Date
    Aug 2013

    Re: 2002 Suburban speaker not working post aftermarker install

    Yes, $600 isn't a bad price for some of that, but we don't know what components they are planning, nor how their install skills are. I am personally a little skeptical of their quick and dirty "blame your factory amp", but I don't know how they tested it, I just got the impression from your post it was pretty quick and minimal evaluation. I could be wrong about that.

    Would take a lot more info and some testing to really determine that.

    With the 9-wire, they were talking about running speaker wire directly to the headunit and using the headunit internal amp to power your speakers. I suspect they are right, this would likely result in less power than the factory amp.

    I personally think your best option is an aftermarket amp - although maybe not the one they are trying to push on you - I don't know what brands they carry and use, and for $600 installed, that doesn't sound like a bad deal, unless it's flea market-quality equipment. Again... assuming decent installation quality.

    I'm always a fan of amplifying aftermarket speakers, and I have found they pretty much ALWAYS sound better when you do so than any factory system or speakers run off a headunit alone.

  6. Back To Top    #6
    Seer Newby Hic's Avatar
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Real Name
    Hic
    Location
    Michigan
    Vehicle
    99 Contour SVT
    Posts
    2,983
    Join Date
    Jul 2013

    Re: 2002 Suburban speaker not working post aftermarker install

    DanielG,
    Have installer prove it, switch problem rear door with good rear door speaker !(amp and speakers - reversed).
    Thus narrowing choices, if he is "right" , tell him to replace OEM amp with a 2nd OEM amp !

    Suburban equals GM (general motors) . Also, amp may have identifying marks (model , manufacturer , etc.., )
    Last edited by Hic; 4 Weeks Ago at 09:24 AM.
    CPR = This one is pneumatic and hydraulic, Gonna need some O2 before I compress the pump. Iffn, you get lucky some of em <> "Keep tickin"

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Back To Top